Važnost obrazovanja odraslih za izgradnju Europe znanja

Dana 11. srpnja 2014. godine predstavnice COO Validus  Željka Ciler, koordinatorica projekata i Sandra Nuždić, koordinatorica projekata međunarodne suradnje, sudjelovale su na Međunarodnoj konferenciji “Europa znanja i uloga obrazovanja odraslih” u hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Konferencija je održana povodom završetka dvogodišnjeg projekta “Implementacija Europske agende obrazovanja odraslih” Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Navedenim projektom, koji se provodio u razdoblju od 2012. do 2014. godine, promovirala se nova Rezolucija Vijeća Europske unije o obnovljenoj europskoj strategiji za obrazovanje odraslih i Preporuka Europskoga parlamenta i Vijeća o ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje. Cilj projekta bio je povećanje broja sudionika i poboljšanje kvalitete u obrazovanju odraslih u Hrvatskoj. Specifični ciljevi projekta bili su podići razinu svijesti o ulozi i važnosti obrazovanja odraslih te promovirati prednosti sudjelovanja u programima obrazovanja odraslih, posebno u kontekstu povećanja zapošljivosti.

Na konferenciji se govorilo o ulozi obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja u razvoju Europe kao društva znanja, predstavljeni su primjeri dobre prakse nekoliko europskih zemalja kao i novi model obrazovanja odraslih temeljen na ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje. Bilo je govora o profesionalizaciji andragoških djelatnika i komunikaciji na materinskom jeziku, a prezentirani su i rezultati provedenog projekta. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici resornog Ministarstva te stručnjaci za obrazovanje odraslih iz Norveške, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Skip to content