Uspješno završen program edukacije o organiziranom stanovanju u Osijeku

U petak, 10. listopada 2014. godine, na Svjetski dan mentalnog zdravlja, završio je teoretski dio edukacije za zaposlenike Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek, kojim je 30 sudionika steklo kompetencije za pružanje podrške osobama s teškoćama mentalnog zdravlja u organiziranom stanovanju.

Nakon uvodnih predavanja kanadskog stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja, Johna Trainora, u proteklim tjednima se govorilo o organizaciji službe organiziranog stanovanja, aktivnoj podršci, kriznim situacijama, zapošljavanju uz podršku, osobno usmjerenom pristupu, izgradnji i širenju krugova podrške, važnosti uspostave odnosa i veza, uključenosti u život zajednice, važnosti zdravog stila života te komunikaciji. Nositelji nastavnih cjelina bili su stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja i pružanja usluga u zajednici s dugogodišnjim iskustvom u praksi.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške u području mentalnog zdravlja. Ove godine središte interesa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je življenje sa shizofrenijom. Naime, shizofrenija pogađa oko 21 milijuna ljudi diljem svijeta, a više od 50% osoba sa shizofrenijom ne dobiva odgovarajuću podršku. SZO također ističe kako je skrb o osobama sa shizofrenijom moguće provoditi na društvenoj razini, aktivnim uključivanjem obitelji i zajednice.

Ravnatelju i osoblju Doma želimo puno uspjeha u organizaciji novih usluga u zajednici u daljnjem procesu transformacije i deinstitucionalizacije.

 

Skip to content