Neovisan život i uključenost u zajednicu – ovogodišnja poruka hrvatskih samozastupnika

Dana 10. listopada 2014. godine predstavnica COO Validus,  koordinatorica projekata Željka Ciler, sudjelovala je na 4. Konferenciji hrvatskih samozastupnika pod nazivom “Neovisan život i uključenost u zajednicu: Poštujte nas i budite nam podrška!” u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Na konferenciji su sudjelovali, uz predstavnike nadležnih ministarstava i državnih institucija, samozastupnici iz 15 lokalnih udruga i grupa samozastupnika – članova Mreže hrvatskih samozastupnika.

Samozastupnici su jasno poručili da je neovisan život u zajednici njihovo ljudsko pravo te da državne institucije moraju kvalitetno provoditi Članak 19. UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koji utvrđuje da su redovno školovanje i zapošljavanje pretpostavka za neovisan život osoba s invaliditetom u zajednici.

COO Validus se i ove godine odazvao na poziv organizatora – Udruge za samozastupanje – kako bi podržao osobe s intelektualnim teškoćama/samozastupnike, koji već žive u zajednici, da javno progovore o svojim iskustvima života, težnjama i potrebama te daju doprinos kvaliteti procesa transformacije i deinstitucionalizacije koji se provodi u Hrvatskoj.

Naime, proces deinstitucionalizacije, odnosno izlazak osoba s intelektualnim teškoćama iz stacionarnih institucija u organizirano stanovanje u zajednici, dobar je put k poštivanju njihovih prava na samostalan život. U tom procesu moraju se provoditi i druge aktivnosti, od osiguravanja asistenata i mogućnosti zapošljavanja do obrazovanja.

COO Validus, jedan je od važnih dionika u tom procesu koji svojim formalnim i neformalnim programima obrazovanja prenosi nove vještine i stručne kompetencije budućim osobnim asistentima osobama s intelektualnim teškoćama kako bi se postigao krajnji cilj – sretan, zadovoljan i ispunjen život u zajednici uz kvalitetnu podršku.

Skip to content