Održana konferencija „Deinstitucionalizacija, osobno usmjereni pristup i inkluzija“

Dana 4. studenog 2015. godine održana je open-space radionica pod nazivom „Planiranje u kompleksnom svijetu“ u hotelu Westin Zagreb. Na jednodnevnoj radionici o osobno usmjerenom planiranju (OUP), u organizaciji Udruge za promicanje inkluzije (UPI), COO Validus, Open Society Menthal Health Initiative i Neighbours Inc. SAD, sudjelovalo je 65 sudionika iz 14 organizacija, pružatelja usluga u zajednici iz vladinog i civilnog sektora iz cijele Hrvatske. Cilj radionice bio je okupiti polaznike stručnog usavršavanja iz osobno usmjerenog planiranja, koji praktično primjenjuju alate OUP-a te time omogućiti razmjenu znanja i iskustva s ciljem zajedničkog učenja.

Na samom početku radionice ravnateljica centra COO Validus Slavenka Martinović pozdravila je sve prisutne i zaželila ugodno iskustvo zajedničkog učenja.

Zašto pružamo podršku? Na koji način radimo svoj posao kako bi osigurali jednake mogućnosti za sve ljude? – ključna su pitanja kojih su se sudionici dotaknuli tijekom radionice kako bi još više omogućili da osobe s intelektualnim teškoćama žive punim životom, ostvare poštovanje i prava za život u zajednici kao svi ostali ljudi.

U želji da se potakne i jače osvijesti razmišljanje o drugačijem odnosu i komunikaciji, sudionici su se upoznali s Credom podrške te podijelili svoja razmišljanja na njima najupečatljivije dijelove. Razgovaralo se o odlikama pravog voditelja organizacije, identificiranju problema i na koji način im najbolje pristupiti temeljem kategorija u koje spadaju; te korišteni su video isječci kao alat, a sve zajedno s ciljem podizanja kvalitete podrške.

Na kraju radionice sudionici su imali priliku sudjelovati u World Café – dijalogu oko 3 pitanja čiji je cilj bio otvoriti raspravu, dobiti nove ideje od kolega kako bi ih mogli primijeniti u svojim organizacijama.

Voditelji radionice bili su:

  • Patti Scott i Dave Hasbury iz organizacije Neighbours Inc. SAD;
  • sc Bojana Rozman – međunarodni konzultant s dugogodišnjim iskustvom u razvoju službi podrške u zajednici usmjerenih na pružanje inkluzivnih i osobno usmjerenih usluga za osobe s intelektualnim teškoćama.

Jednodnevna radionica održana je povodom konferencije “Deinstitucionalizacija, osobno usmjereni pristup i inkluzija” koja se održala sljedeći dan, 5. studenog 2015. godine, također, u hotelu Westin Zagreb.

Konferencija u organizaciji UPI-ja, a pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, okupila predstavnike iz nevladinih organizacija, pružatelja usluga u zajednici, ustanova u transformaciji, ministarstava i tijela lokalne uprave te obrazovnih institucija.

Konferencija je obilježila 18 godina uspješnog rada i djelovanja UPI-ja u pružanju podrške našim sugrađanima s intelektualnim teškoćama da ostvare svoje pravo na život u zajednici.

COO Validus, kao jedan od ključnih dionika u jačanju profesionalnih kompetencija stručnjaka i organizacija u pružanju i razvijanju usluga u zajednici za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i regiji, pridružio se čestitkama slavljeniku i zaželio uspješan nastavak djelovanja kao vodećem nositelju promjena u procesu ostvarivanja prava osoba s intelektualnim teškoćama u RH i u široj regiji!

Slike s radionice:

Slike s konferencije:

Skip to content