Održana edukacija iz individualiziranog financiranja

Dana 13. i 14. veljače 2016. godine u COO Validus održana je dvodnevna edukacija iz individualiziranog financiranja koju su proveli Patti Scott i Dave Hasbury – međunarodno priznati stručnjaci iz organizacije Neighbours International iz USA-a i dr.sc. Bojana Rozman – konzultantica s dugogodišnjem iskustvom  u području inkluzije, osobno usmjerenog planiranja, razvoja i pružanja usluga te u razvoju kvalitete usluga. Edukacija je bila namijenjena voditeljima, zastupnicima i računovođama organizacija.

Kako bi ljudi mogli živjeti svoj život onako kako žele te primati podršku na način koji potiče njihove sklonosti, moraju imati mogućnost upravljanja svojim financijskim resursima.  Prelaskom na inkluzivni model pružanja skrbi došlo je i do potrebe za razvojem modela financiranja koji u boljoj mjeri odgovaraju na individualizirane potrebe i želje korisnika usluga.

Za razliku od financiranja putem glavarina, individualizirano financiranje za cilj ima izračun sredstava potrebnih za pružanje podrške određenoj osobi, u skladu s potrebama za podrškom iste osobe.

Mogućnost upravljanja svojim financijskim resursima omogućuje osobi s intelektualnim teškoćama da vrši izbor te bolje definira kakvu podršku i od koga želi primiti, stvarajući pritom nove mogućnosti te potrebe za novim uslugama.

Iako u Hrvatskoj još uvijek ne postoji ovaj model financiranja za osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama, smatramo kako je edukacija o individualiziranom financiranju nužna i dolazi u pravo vrijeme s obzirom na proces transformacije ustanova socijalne skrbi u pružatelje usluga u zajednici. U motivirajućoj radnoj atmosferi sudionici su razmatrali mogućnosti individualiziranog financiranja u okviru postojeće zakonske regulative.

Na edukaciji su sudjelovali predstavnici Osječkog centara za inkluziju, Udruge Susret, Centra za rehabilitaciju Rijeka, Centra za inkluziju i socijalne usluge Bjelovar, Centra za inkluzivnu podršku Slavonski Brod, Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „Ja kao i TI“, Udruge za promicanje inkluzije s podružnicama u Sisku, Pakracu i Šibeniku.

 

Skip to content