Održana radionica „Aktivna podrška, autizam i izazovna ponašanja“

Dana 22. listopada 2016. godine održana je radionica pod nazivom Aktivna podrška, autizam i izazovna ponašanjau COO Validus. Na radionici su sudjelovali predstavnici Centra za rehabilitaciju Zagreb, Centra za pružanje podrške u zajednici Ozalj, Udruge za promicanje inkluzije sa svojim organizacijskim jedinicama u Pakracu, Sisku i Šibeniku te Udruge za autizam Zagreb.

Radionica je bila namijenjena voditeljima službi organiziranog stanovanja i njihovim asistentima koji pružaju podršku osobama s izazovnim ponašanjima, a sve u cilju razmjene iskustava, stjecanja novih i nadopunjavanja postojećeg znanja kako bi tijekom pružanja podrške mogli na vrijeme prepoznati događaje koji mogu nagovijestiti izazovno ponašanje i tako ih spriječiti. Na radionici se, između ostalog, govorilo o tome kako svakom obliku izazovnog ponašanja prethodi uzrok. On se nerijetko traži u osobi, što je netočno, jer osoba samo reagira na podražaje iz neposredne okoline. Želimo li, pak, doznati što je pravi uzrok izazovnom ponašanju, moramo se zapitati: Koje osoba ima potrebe? Kako se trenutačno osjeća? Kako se okolina odnosi prema osobi?

Radionicu su vodile psiholog prof.dr.sc. Julie Beadle-Brown iz Centra Tizard, Sveučilišta u Kentu, u Velikoj Britaniji i  Sveučilišta La Trobe u Viktoriji, Australija, i dr. sc. Bojana Rozman, međunarodna konzultantica s dugogodišnjim iskustvom u razvoju službi podrške u zajednici.

Skip to content