Ravnateljica COO Validus i samozastupnik iz Udruge za promicanje inkluzije sudjelovali na seminaru u Europskom parlamentu u Bruxellesu

Dana 19. studenog 2015. godine, ravnateljica COO Validus Slavenka Martinović i samozastupnik Božidar Kobasić iz Udruge za promicanje inkluzije (UPI), sudjelovali su na seminaru pod nazivom “Građani u središtu donošenja politika koristeći osobno usmjereno planiranje u tranziciji iz institucionalnog u život u zajednici (Putting citizens at the centre of politics using person-centered planning in the transition from institutional to community-based living) u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Seminar, organiziran u suradnji s organizacijom Inclusion Europe i njezinim partnerima u okviru projekta “Mreža – Novi putovi prema inkluziji”, vodio je Richard Howitt – podpredsjednik Disability Intergroup u Europskom parlamentu i član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja u suradnji s Inclusion Europe.

Na seminaru su sudjelovali priznati govornici iz Europske komisije, Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, drugih europskih nevladinim organizacijama i samozastupnici koji su prezentirali svoja iskustva života u zajednici.

Seminar je bio usmjeren na članak 19. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kojim se jamči pravo osoba s invaliditetom na neovisan život. Govorilo se o teorijskom okviru i nekoliko primjera dobre prakse o tome na koji način bi se olakšalo uključivanje zajednice u pružanju podrške osobama s intelektualnim teškoćama da žive samostalno.

Božidar je podijelio svoje iskustvo prelaska iz institucija u život zajednici uz asistenciju Slavenke, koji nakon 32 godina života u instituciji napokon živi sa svojom partnericom u zajednici.

Jedna od važnih informacija na seminaru bila je od Ann Elisa Cottone iz Europske komisije koja je najavila javnu raspravu o europskoj strategiji za osobe s invaliditetom, koja će biti objavljena u narednih nekoliko tjedana. Svaki građanin će moći sudjelovati s prijedlozima i komentarima na svojem jeziku. Po prvi put, ova rasprava će biti objavljena u lako razumljivom jeziku.

 

Skip to content