Studijski posjet predstavnika nevladinih i državnih organizacija iz Gruzije

U razdoblju od 22. – 26. veljače 2017. godine COO Validus organizirao je studijski posjet za  predstavnike nevladine organizacije Hand in Hand i Gruzijske udruge za mentalno zdravlje (Georgian Association for Mental Heath – GAMH) te za predstavnike iz Tbilisi City Hall (Gradski ured za zdravstvo i socijalne usluge) iz Gruzije.

Cilj studijskog posjeta bio je upoznati se s procesom deinstitucionalizacije i transformacije u Hrvatskoj, pravnom regulativom u sustavu socijalne skrbi i pružanja usluga u zajednici te upoznati se s modelom stanovanja uz podršku za osobe s invaliditetom, a s posebnim naglaskom na pružanje podrške osobama s psihosocijalnim teškoćama.

U prvom danu posjeta održan je sastanak s predstavnicima s ciljem upoznavanja s radom COO Validus i Udruge za promicanje inkluzije. Ujedno je održan i sastanak sa samozastupnicima Udruge za samozastupanje, koji su predstavili svoj dugogodišnji zajednički rad na poboljšanju položaja osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj.

Predstavnici su u narednim danima posjetili Centar za pružanje usluga Ozalj – pružatelja usluga u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama te Udrugu Susret i Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek – „JA kao i TI“ –  pružatelje usluga u zajednici za osobe s psihosocijalnim teškoćama. U svakom posjetu predstavnici  su se upoznali s iskustvima i izazovima u procesu deinstitucionalizacije i transformacije, imali priliku posjetili nekoliko stanova, razgovarati s osobljem u podršci i osobama koje primaju uslugu organiziranog stanovanja kako bi svoja stečena znanja mogli prenijeti svojim organizacijama. Ujedno su posjetili i tri stana Udruge za promicanje inkluzije. Posjet je završio prikazivanjem video materijala o procesu deinstitucionalizacije i transformacije, razgovorom o iskustvima, dojmovima dobivenim tijekom posjeta te odgovaranjem na dodatna pitanja.

Skip to content