Predstavljen projekt o podizanju svijesti o invaliditetu

Dana 17. ožujka 2017. godine održano je javno predstavljanje projekta „Edukacija podizanja svijesti o invaliditetu za policijske djelatnike“ na Policijskoj akademiji. Projekt, financiran od strane Otvorenog društva (Open Society Mental Health Initiative) provodi COO Validus u partnerstvu s Policijskom akademijom s ciljem educiranja i senzibiliziranja budućeg i djelatnog policijskog kadra o rastućoj prisutnosti i sudjelovanju osoba s intelektualnim i/ili psihosocijalnim teškoćama u zajednici kao ravnopravnih građana Republike Hrvatske.

Projekt su na Policijskoj akademiji predstavili Nataša Tomljenović, v.d. ravnatelja COO Validus, i Dario Hrebak, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.

“Osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama sve su prisutnije u zajednici te je njihovo sudjelovanje vidljivije uslijed procesa deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi i preseljenja osoba iz institucija u zajednicu. Primijećeno je kako zaposlenici javnih službi nemaju potrebna specifična znanja i vještine, nisu pripremljeni na komunikaciju s tim osobama, pa je ona često  vrlo neprimjerena“, upozorila je Nataša Tomljenović.

„Policijska akademija zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova već duži niz godina sudjeluje na ovakvim ili sličnim projektima za koji nam je doista cilj podizanje senzibiliteta javnosti, ali i ono što je nama iz našeg kuta gledanja najvažnije, a to je podizanje svijesti samih policijskih službenika koji imaju obvezu primjenjivati zakon“, riječi su kojima državni tajnik Dario Hrebak podržao ovaj projekt.

U skladu s time će se u naredne dvije godine na Policijskoj akademiji, ali i u policijskim upravama  provoditi edukacije kako bi budući policijski djelatnici razvili svoje komunikacijske vještine u svakodnevnoj interakciji s osobama s invaliditetom.

“U budućnosti se ovim projektom nastoji razviti model rada koji će biti primjenjiv i na druge zaposlenike i djelatnike iz javnog sektora kao npr. sektora obrazovanja ili zdravstva, što će otvoriti vrata novoj suradnji i novom projektu”, naglasila je Nataša Tomljenović.

Skip to content